-En fordel med LO på laget

– Du lever litt utrygt som idrettsutøver. Skader du deg får du ikke gjort jobben din og mister dermed all inntekten du har.

Maren Lundby

Maren Lundby

Det sier Maren Lundby. Som skihopper har hun selv hanket inn gull fra OL innen sin idrettsgren. Nå er hun glad for at LO setter fokus på arbeidstakere som faller utenfor ordinære ansettelsesforhold.

De viktige 20-årene

Lundby mener nemlig det ligger mye ugjort når det gjelder å trygge tilværelsen for de mange utøverne som ligger like under toppnivået.
– Å være idrettsutøver skiller seg fra andre jobber ved at man ikke har noe ansettelsesforhold. Pengene tjenes ut ifra hvordan man gjør det i konkurranser, så den er dermed prestasjonsbasert. Sånn som det var i vinter måtte du jo nesten vinne alle renna for å ha en vanlig inntekt og det er det jo bare en eller ingen som gjør, forteller hun.

Lundby mener dermed det bør jobbes med å gjøre tilværelsen tryggere for de som er i 20-årene og strever for å nå toppen. For på toppen er det selvsagt lukrativt, men de færreste når opp. De som jobber rett under har ingen inntekt på idretten. Når de ikke engang har krav på sykepenger om de skader seg og pensjonsopptjeningen er så som så, mener Lundby at LO og NISO har en jobb å gjøre. Ganske enkelt ved å gjøre tilværelsen noe tryggere for denne store gruppen idrettsutøvere.

– De risikerer kanskje andre deler av karrieren på å drivemed idrett. Og det er en ganske usikker situasjon å være i, poengterer Lundby.

Medlem av NISO
Lundby er selv medlem av LO-forbundet NISO. Fagforbundet for idrettsutøvere har tatt konsekvensen av det faktum at idrett for de aller fleste av utøverne er noe de driver med en periode i livet.

For eksempel tilbyr NISO sine medlemmer forsikring ved karriereavbrudd som følge av for eksempel slitasje eller belastningsskader. Men også karriereveiledning for livet etter idretten står på tilbudslista fra forbundet.

– Som idrettsutøver er du jo veldig opptatt av der du er nå. Men vi idrettsutøvere er også opptatt av hva som kommer etter idrettskarrieren. For den vet vi at også kommer en dag, sier Lundby.


Valg av studier og planlegging av ny karriere etter idretten kan nemlig være utfordrende for mange.

NISO har dermed en egen karriererådgiver til disposisjon for NISO-medlemmene. Slik får de blant annet hjelp og veiledning i hvordan man kan kombinere hverdagen som idrettsutøver med studier.


– At vi blir bevisste på hva vi skal gjøre etter karrieren tror jeg er viktig. For vi må ha noe å falle tilbake på hvis karrieren tar en brå slutt.

Maren Lundby

Maren Lundby

Mer likestilling med LO

– Vi jenter som driver med hopp har jo lenge vært et stykke etter gutta når det kommer til likestilling, forteller Maren.

 – Det at LO har kommet på banen har dermed vært en døråpner for oss.

Hun forteller om flere renn i løpet av hele sesongen og mer synlighet på TV-ruta.

LO-hjelp til likestilling
At det er forskjeller mellom kjønn innen idretten er ingen ukjent sak. Men langt fra alle forskjeller er saklig begrunnet. I 2017 kunne for eksempel NRK melde at de hadde sammenstilt inntekten til 55 kvinnelige og 55 mannlige idrettsutøvere. Forskjellen mellom de to gruppene var på drøyt 100 millioner kroner når all inntekt ble summert.

At det hjelper med en stor organisasjon i ryggen når det kommer til likestilling har Lundby allerede kjent på.

– Vi jenter som driver med hopp har jo lenge vært et stykke etter gutta når det kommer til likestilling, forteller Lundby.

Tidligere måtte nemlig jenter som drev med hopp nøye seg med både kortere og dårligere bakker å hoppe i enn guttene. I 2016 kom imidlertid LO inn som sponser for hopplandslaget. At jentene skulle hoppe i kortere og dårligere bakker enn guttene ble det slutt på.

– Det at LO har kommet på banen har dermed vært en døråpner for oss, sier Lundby.

Hun forteller om flere renn i løpet av hele sesongen og mer synlighet på TV-ruta.

– Det å ha LO til å jobbe for oss har dermed vært en stor fordel. Å bli mer likestilt gjør at flere kan drive med hopp i framtida, rett og slett fordi det blir mer populært. Ved å heve produktet for alle får vi også generert mer penger inn.

– De ynge jentene trenger forbilder. Fordi vi får økt oppmerksomhet vil forhåpentligvis flere jenter hoppe på ski i framtida også. Og det er akkurat dette sporten vår trenger.

LO Selvstendig

LO Selvstendig er et samarbeid mellom LO-forbund som organiserer selvstendig næringsdrivende. Vi skal tilby økt trygghet gjennom gode medlemsfordeler og nyttige verktøy for deg.

 Vi kan tilby:  

Rettshjelp til LO-medlemmer som er selvstendig næringsdrivende.  

Medlemsfordeler tilpasset din hverdag.  

LO på din side.  

Les mer på våre hjemmesider